28 Ocak 2017 Cumartesi

PATENT





Buluş sahibinin buluş konusu ürünü belirli bir süre üretebilme , kullanabilme ,satabilme veya ithal edebilme hakkına patent hakkı denir. Bu hakkı gösteren belgeye de patent denir.Bir buluş için buluş sahibine verilen patent ,buluş sahibinin izni olmadan başkalarının buluşu üretmesini, kullanmasını veya satmasını belirli bir süre boyunca engelleme hakkı verir.

Patentli bir buluş sahibinin kendi mülkü haline gelir.

Makineler, araçlar, aygıtlar, kimyasal bileşikler ve işlemleri ile her türlü üretim yöntemi patent koruması kapsamındadır.

Patent yasalarının amacı ; buluş yapmayı, yenilikleri ve yaratıcı fikri faaliyetleri teşvik etmek için gerekli olan korumayı ve buluşlarla elde edilen teknik çözümlerin sanayide uygulanmasını sağlamaktır. Verilen patentler ve bunların sanayide uygulanması ile teknik , ekonomik ve sosyal ilerlemenin gerçekleşmesi sağlanır.Sanayi alanında gelişmiş ülkelerde verilen patent sayılarının yüksekliği bu düşüncenin doğruluğunu kanıtlamaktadır.

Türkiye'de patent verme yetkisi , Türk Patent Enstitüsüne aittir.

Bu cümle aynı zamanda şunu da gösterir ; buluşunuzun patenti sadece o patenti aldığınız ülkede geçerlidir. 

Patentin Taşıması Gereken Nitelikler

  • Yenilik  
Tekniğin bilinen durumuna dahil olmayan buluş yenidir.

  • Tekniğin bilinen durumun aşılması
Buluş , ilgili olduğu teknik alandaki bir uzman tarafından,tekniğin bilinen durumundan aşikar bir şekilde çıkarılamayan bir faaliyet sonucu gerçekleşmiş ise tekniğin bilinen durumunun aşıldığı kabul edilir.Yani , konuda uzman kişi rahat bir şekilde bu çıkarımı yapamıyorsa buluşunuz bilinen durumu aşmış kabul edilir.(Bu iyi bir iş çıkardığınızın resmidir.)

  • Sanayiye uygulanabilirlik
Buluş sanayinin herhangi bir alanında üretilebilir veya kullanılabilir nitelikte ise sanayiye uygulanabilir olduğu kabul edilir.

Patent Çeşitleri (Buluşların Korunma Sistemleri)


  • İncelemeli patent 

İncelemeli patent , ulusal ofise yapılan müracaat neticesinde uluslar arası anlamda araştırması yapılmış , araştırmadan sonra tekniğin bilinen durumunun aşılması yönünden incelemesi yapılmış , yeni , sanayiye uygulanabilir buluşlara verilen koruma belgesidir. İnceleme ücretli olup koruma süresi 20 yıldır.


  • İncelemesiz patent 

 İncelemesiz patent , nitelik olarak patent sayılır ancak tescil konusunun gerçekliği ve yararlılığı devlet tarafından garanti edilmez. İncelemesiz patentin koruma süresi 7 yıl olup , bu süre içinde inceleme talebinde bulunulup tescil incelemeli patente dönüştürülebilir.


  • Faydalı model 

 Faydalı model tescili nitelik itibariyle patent tescili ile aynıdır.Ancak patent tescil işlemlerinin uzun sürmesi , inceleme ve araştırma maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle faydalı model kavramının kanunda yer almasını gerektirmiştir. Koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıldır ve bu süre uzatılamaz.


Peki her şeyi patentleyebilirmiyiz ?  

  1. Keşifler ,bilimsel teoriler , matematik metotları
  2. Zihni, ticaret ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan , usul ve kurallar
  3. Edebiyat ve sanat eserleri , bilim eserleri , estetik niteliği olan yaratmalar ,bilgisayar yazılımları
  4. Bilginin derlenmesi , düzenlenmesi , sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller
  5. İnsan veya hayvan vücuduna uygulanacak cerrahi ve tedavi usulleri ile insan , hayvan vücudu ile ilgili teşhis usulleri 
  buluş niteliğinde olmadığı ve Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışında kaldığı için patent verilemez. 

Ayrıca , kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan buluşlar ve bitki veya hayvan türleri veya önemli ölçüde biyolojik esaslara dayanan bitki veya hayvan yetiştirme usulleri patent verilerek korunamazlar.



Kaynakça;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder