17 Şubat 2017 Cuma
Fantom (Hayalet) Ağrısı
Fantom ağrısı , cerrahi müdahale ile kesilmiş ya da kazara kopmuş bir uzvun hala varmış gibi ağrımasıdır. Güdük ağrısı ise uzuv kesildikten sonra kalan parçada olur. Bu tür vakaların dörtte üçünde fantom ağrısı görünmektedir.Genelde ağrı uzuv kesildikten birkaç gün sonra ortaya çıkar ama birkaç ay hatta yıllar sonra da başladığı görülmüştür.Ağrı hissi yıllarca sürebilir ama bazen zaman geçtikçe düzelmektedir.Çok az kişi sürekli ağrı hisseder. Bazıları gün içinde ağrı atakları yaşar , bazıları da haftada birkaç kez. Fantom ağrısı zonklama , yanma ve batma hissi olarak tarif edilir.Ağrı daha çok uzvun uç kısmında ,hayali parmaklarda hissedilmektedir.Kesilmiş uzuv kısalmış veya şekli bozulmuş gibi hissedilir(teleskop belirtisi). Stres ,endişe ve hava değişimleri ağrıyı daha da kötüleştirir.
Peki madem bu ağrı hayalet ağrı , tedavisi nasıl oluyor diye soracak olursanız onu şöyle yanıtlayayım; her ne kadar adı hayalet olsa da her ağrının bir nedeni, ortak bir yönü vardır. Bu ortak yön ağrının sinir sistemimiz tarafından hissedilmesidir.Fantom ağrılarda o uzva bağlı , çeşitli biçimlerde zarar görmüş sinir hücreleri ise ağrıya sebebiyet verecek herhangi bir olgu olmasa bile beynimize 'orda bir ağrı var' mesajı gönderir.Bu ağrıların keşfedildiği ilk zamanlar, doktorlar cerrahi müdahale ile o sinirleri koparıyorlardı , her ne kadar çözüm gibi gözükse de kopan sinirler bir süre sonra başka yerlerde felce neden oluyordu.
Şimdilerde öncelikle çeşitli ilaçlar kullanııyor ama ilaç tedavisi çoğunlukla yanıt vermiyor çünkü bu ağrının kesin bir ilacı yok.Ayrıca bir hastaya iyi gelen bir ilaç diğerine iyi gelmeyebiliyor.Bazen de morfin türevi ağrıkesiciler işe yarayabiliyor.
Yine şimdilerde 'ayna terapisi' dedikleri bir yöntem var. Dikdörtgen bir kutu ayna ile ikiye ayrılıyor.Sağlam el hasta tarafından görülecek şekilde kutunun açık kısmına yerleştirilir , kutudaki ikinci bölme kapalıdır ve hasta onu görmez. Kapalı tarafa ise diğer el konur. Sağlam elini koyduğu tarafta aynaya bakarken her iki elini birden hareket ettirdiği hareketleri yapar . Sağlam elin yansıması simetrik olduğu için beynimiz tarafından sanki diğer el varmış gibi görünür, böylece ağrıya yol açan döngü kırılmaya çalışılır.Yani beynimiz iki elimizin de olduğunu düşünecek ve basit bir düzenekle ağrı dindirilecektir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder